Content

Headless testing, de toekomst van efficiënt software testen.

Headless testing, de toekomst van efficiënt software testen.

Het testen van webapplicaties is een kritiek onderdeel van softwareontwikkeling. Het is belangrijk dat er op een efficiënte en effectieve manier getest wordt om de kwaliteit van de webapplicatie te waarborgen. Een methode die hierbij steeds populairder wordt is headless testing.

In deze blog bespreken we de voordelen en nadelen van headless testing, geven we voorbeelden van frameworks die dit ondersteunen, en leggen we uit wanneer het zinvol is om deze methode te gebruiken. Ook bespreken we hoe headless testing bijdraagt aan een duurzame toekomst door het verminderen van CO2-uitstoot.

Wat is headless testing?

Headless testing is een methode om webapplicaties te testen zonder dat er een visuele interface nodig is. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van een browser engine zonder dat er een GUI (Graphical User Interface) aanwezig is. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een command line interface (CLI) of scripts.

Wanneer gebruik je headless testing?

Het is vooral handig wanneer je snel en efficiënt tests wilt uitvoeren, bijvoorbeeld bij het testen van een grote hoeveelheden endpoints of GUI tests. Zeker wanneer een webapplicatie zwaarder is, kan je bepaalde zaken overslaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: lay-outs, fonts, visuele effecten, video’s, embedded content etc. Ook kunnen meerdere parallelle sessies “headless testing” tegelijk draaien op één machine. Dit heeft dan ook een gunstige impact op de doorlooptijd van je test set.

Wat zijn de voordelen van headless testing?

Snelheid: Headless testing is veel sneller dan traditionele GUI-tests omdat er geen GUI is. Dit betekent dat tests veel sneller kunnen worden uitgevoerd en meer tests in minder tijd kunnen worden afgerond.

Testen op verschillende browsers: Headless testing kan worden gebruikt om te testen op verschillende browsers zonder dat er extra hardware / software of virtuele machines nodig zijn. Dit vermindert de kosten en verhoogt de uiteindelijke testdekking.

Schaalbaarheid: Het testen zonder GUI, is uiterst schaalbaar doordat er geen grafische interface nodig is. Meerdere test agents (interface tussen testautomatiseringssoftware en de omgeving) kunnen als service op één machine worden geïnstalleerd, waardoor ze parallel aan elkaar kunnen testen in headless modus. Dit maakt het mogelijk om tests op grote schaal uit te voeren zonder extra kosten of moeite.

Lagere CO2-uitstoot: Headless testing kan helpen om de CO2-uitstoot te verminderen omdat tests op één server kunnen worden uitgevoerd. Dit betekent dat er minder servers nodig zijn om tests uit te voeren, wat kan leiden tot minder energieverbruik.

Kostenbesparend: Headless testing kan kostenbesparend zijn omdat er geen GUI nodig is. Dit betekent dat er geen extra kosten verbonden zijn aan het opzetten en onderhouden van een testomgeving met GUI. Zeker wanneer gebruik gemaakt wordt van tooling zoals Chocolatey (software automatisch installeren & updaten) kan het onderhoud nog meer vereenvoudigd worden. Door schaalbaarheid en onderhoud te combineren op één machine, wordt tijd bespaard wat de kosten zal drukken.

Wat zijn de nadelen van headless testing?

Beperkingen op functionaliteiten: Sommige functionaliteiten van een webapplicatie kunnen niet worden getest zonder een visuele interface. Bijvoorbeeld, het testen van een drag-and-drop functionaliteit kan lastig zijn zonder een GUI.

Moeilijk op te sporen problemen: Het kan soms lastig zijn om problemen op te sporen omdat er geen visuele feedback is. Dit kan leiden tot meer tijd en moeite om problemen op te lossen. Het is wel mogelijk maar dat realiseren kost meer tijd.

Moeilijk te begrijpen voor niet-technische medewerkers: Headless testing kan moeilijk te begrijpen zijn voor niet-technische medewerkers omdat het gebruik maakt van command line interfaces en scripts.

Zijn er frameworks die headless testing ondersteunen?

Selenium: Selenium is een populaire tool voor het uitvoeren van geautomatiseerde tests op webapplicaties. Het ondersteunt headless testing met behulp van de WebDriver API.

Puppeteer: Puppeteer is een Node.js library voor het controleren van een headless Chrome of Chromium browser. Het biedt een API voor het uitvoeren van geautomatiseerde tests op webapplicaties.

TestCafé: TestCafé is een open source JavaScript framework voor het uitvoeren van geautomatiseerde tests in een headless Chrome of Firefox browser.

Conclusie

Headless testing is een waardevolle methode om webapplicaties te testen zonder dat er een visuele interface nodig is. Het biedt verschillende voordelen, zoals snelheid, en testen op verschillende browsers. Hoewel er enkele nadelen zijn, zijn er verschillende frameworks beschikbaar die headless testing ondersteunen, waaronder Selenium, Puppeteer en TestCafé. Het is belangrijk om te overwegen of headless testing geschikt is voor de specifieke webapplicatie en om de voor- en nadelen af te wegen voordat je besluit deze methode te gebruiken. Bovendien kan het gebruik van headless testing op één server de CO2-uitstoot verminderen, wat belangrijk is voor een duurzame toekomst.

En nu?

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen of wil je eens sparren wat headless testing voor jou en jouw organisatie kan betekenen, voel je vrij om contact met ons op te nemen en jouw situatie te bespreken. Tot snel!

Terug