Content

Mooie site, maar niet bruikbaar

Mooie site, maar niet bruikbaar

Tot voor kort dacht ik eerlijk gezegd dat onze klantportalen best gebruiksvriendelijk waren. Iedereen kan toch gewoon een beetje inzoomen, of z’n scherm helderder zetten? We doen toch ook uitgebreide tests op verschillende devices, in diverse weergaven standen en op een aantal resoluties? Niks aan de hand! Die gedachte veranderde toen ik vorige week een introductie volgde over digitale toegankelijkheid - en toen zag ik pas hoeveel impact dit onderwerp heeft.

De sessie ging over de WCAG (Web Content Accessibility Guidelines), die vanaf 28 juni verplicht zijn onder de Europese EAA-wetgeving. Klinkt droog misschien, maar dat was het totaal niet. We kregen uitleg, voorbeelden én filmpjes te zien van mensen met een beperking die een simpele opdracht moesten uitvoeren: bestel online een rode handdoek.

Wat er gebeurde? Niemand lukte het binnen 30 minuten.
Niet de slechtziende die tot 300% inzoomde met z’n vingers.
Niet de blinde die met een screenreader werkte.
Allemaal liepen ze vast. Op foutmeldingen die niet lang genoeg en duidelijk in beeld waren. Op screenreaders die achter de cookiestatement beginnen met lezen. Of gewoon… op verwarring. Dat had ik niet verwacht. Maar dit is dus wat mensen écht meemaken.

25% van de mensen heeft een beperking

Het meest schokkende? Maar liefst 1 op de 4 Nederlanders heeft een beperking die ervoor kan zorgen dat een website deels of helemaal niet goed werkt. En nee - dat zijn niet alleen mensen met een visuele beperking. Denk ook aan auditieve, cognitieve of motorische beperkingen. Soms permanent, soms tijdelijk (gebroken arm, migraine), en soms situationeel (felle zon, drukke omgeving).

1 op de 4

Na de presentatie volgde een ervaringsplein. Zelf eens gaan ervaren…
Tijdens een spel moesten we proberen om, met een speciale bril die kleurenblindheid simuleert, de juiste legoblokjes te vinden. Bij een ander station kregen we een speciale bril die kokervisie simuleert en ook een mega-tabknop waarmee je je door de site moest bewegen. Spoiler: dat is dus super uitdagend, vergt veel geduld en ervaring hiermee.

Ik probeerde het met één van onze eigen portalen. En eerlijk is eerlijk: ik kwam niet waar ik wilde zijn.

Mooi ≠ Toegankelijk

Een website kan er voor 75% prachtig uitzien, maar als 25%van de gebruikers er niet mee overweg kan, dan sla je de plank wel een beetje mis. Toegankelijkheid zit niet alleen in design of styling — het zit in hoe je site werkt voor iedereen.

Een treffende reminder van de bedenker van het web

“The power of the Web is in its universality. Access by everyone regardless of disability is an essential aspect.”
— Tim Berners-Lee, bedenker van het World Wide Web

(bron: W3C – Web Accessibility Initiative)

Ook al bestaat het internet al een tijdje, dit raakt nog precies de kern.

Het internet is ooit bedacht als iets wat voor iedereen toegankelijk moest zijn. Dus niet alleen voor mensen zonder beperkingen, met de nieuwste devices of perfecte ogen. Maar juist ook voor die 25% die net zo goed onderdeel is van je doelgroep.

Hoe nu verder?

Wij zijn op dit moment aan het kijken wat de eerste verbeterpunten zijn. Zowel inhoudelijk als technisch. Quick wins, want we hoeven het wiel niet opnieuw uit te vinden. Denk bijvoorbeeld aan:

  1. Zorgen voor voldoende kleurcontrast tussen tekst en achtergrond.
  2. Knoppen voorzien van duidelijke, voorleesbare labels.
  3. Zorgen dat je alles met alleen het toetsenbord kunt bedienen.
  4. Alternatieve teksten bij afbeeldingen toevoegen.
  5. Formulieren voorzien van logische labels en foutmeldingen.

Ik ben benieuwd hoe anderen hiermee omgaan.

Ben jij al gestart met toegankelijkheid? En wat zijn jouw eerste stappen? 

Terug