"Het zijn bijzondere tijden"
... is op dit moment wel een van de grootste clichés die je kunt gebruiken. Je zit thuis te werken en word geconfronteerd met je familie om je heen. Deze ‘confrontatie’ heeft nogal wat gevolgen voor je testwerkzaamheden:
Afleiding van je familieleden, vooral als ze nog in staat zijn om zichzelf bezig te houden. Afleiding van je collega’s die je op allerlei wijze digitaal lastig vallen: via slack, telefoon, whatsapp.
Hoe kom je nu werkelijk toe aan het test werk dat je vandaag wilde doen?
Een goede vraag die natuurlijk op allerlei social media al volop aan de orde komt met goed bedoelde adviezen. Ik wil er graag ééntje aan toevoegen maar dan specifiek vanuit het oogpunt van testen. Testen op hoog niveau vraagt namelijk veel concentratie. Je bent namelijk niet alleen op zoek naar de bevestiging of de software werkt, die is namelijk te makkelijk: je klikt een beetje, loopt door de schermen heen en alles werkt!? Als je op zoek bent naar die bevestiging of het werkt dan ga je hem wel vinden, dat heet niet voor niets in goed Nederlands “confirmation bias”.
Nee, als tester zoek je niet alleen bevestiging, je bent ook voornamelijk op zoek naar het onbekende wat niemand nog weet van de applicatie. Deze informatie is heel relevant want deze informatie wil je graag hebben voordat een klant het probleem in productie vindt want voor je het weet staatje bedrijf in de krant.
Je bent metaforisch op zoek naar een zwarte kat in een donkere kamer zonder dat je weet of de kat daar ook werkelijk zit.
Het zoeken naar het onbekende, kost concentratie. Elke onderbreking zorgt ervoor dat je tenminste 10 à 15 minuten bezig bent om weer in de juiste concentratie te komen. Hoe zorg je er nu voor dat je die concentratie kunt vasthouden?
Tip 1 is simpel: als je test zet gewoon alle afleiding uit: geen e-mail, telefoon uit, slack zonder notificaties. Je bent er gewoon even niet. Laat dit wel even aan je collega’s weten voordat ze denken dat je in de tuin zit te luieren. Mocht je jezelf niet kunnen afsluiten van je jonge familieleden, overweeg dan voor deze keer op de rustige tijden van de dag te werken. In overleg met je werkgever zijn hier best wel afspraken over te maken, bijvoorbeeld door ’s avonds of ’s ochtends vroeg geconcentreerd te werken
Tip 2 gaat over concentratie. Ooit heeft iemand bedacht dat we 8 uur werken per dag maar dat zegt niet dat je 8 uur geconcentreerd kunt werken. Sterker nog je hebt een concentratie spanne van maximaal van 5 uur per dag dus maak daar zo goed mogelijk gebruik van! Daarnaast lukt het je (om meerdere redenen) niet om 5 uur een stuk te werken en dat brengt mij tot de volgende tip
Tip 3 deel je testwerk in stukken, ook wel testsessies genoemd. Maak voor jezelf test opdrachten die bijvoorbeeld 45 minuten of maximaal 2 uur duren. Daarmee heb je een duidelijk tijdsdoel gesteld . Een methode die hierop lijkt is de zogenaamde pomodoro techniek waarin je geconcentreerd werkt gedurende 25 minuten. Let daarbij op dat je na zo’n sessie ook afleiding zoekt: geen scherm! Met zo’n scherm blijven je hersenen aan het werk terwijl die hersenen na zo’n sessie juist even ‘uit’ gezet moeten worden; ga koffie drinken, speel even met je kinderen maar zoek afleiding zonder scherm!
Tip 4 bereid zo’n sessie goed voor: Zorg er voor dat je een duidelijke testopdracht hebt dat je gaat testen. Bijvoorbeeld er is een nieuwscherm of api gebouwd en we willen weten of de belangrijkste onderdelen (die je met je team hebt bepaald) ook niet alleen goed werken maar je wilt ook weten of ze in alle mogelijk omstandigheden die je kunt bedenken goed werken. Je bent de functionaliteit dus aan het verkennen (exploreren). Bereid je dus goed voor met de goede software in de goede omgeving met de goede testopdracht en de goede testdata die klaar staat! Anders geeft dit weer afleiding: be prepared!
Tip 5 bespreek een testsessie na met een collega. Je rapporteert wat je allemaal hebt gezien? wat ging goed? waar maak je nog zorgen om? Door uitleg te geven kom je vanzelf aan mogelijk gaten in je verhaal dat je aan je collega vertelt. En als je verhaal helemaal logisch klinkt dan heeft je collega vast nog vragen waar je misschien nog aan gedacht hebt. Input voor een volgende sessie. Daarbij wil je team ook wel weten of de software al goed genoeg is voor de volgende stap of dat ze nog problemen moeten oplossen?
Een toestand waar je je gevoel voor tijd en plaats verliest!
Overigens kan het gebeuren dat als je met de test sessies aan de gang gaat, je in een toestand van de flow terecht komt. Een toestand waar je je gevoel voor tijd en plaats verliest! Daarover ga ik je nog veel vertellen in mijn publicatie over de testflow die over enkele weken gepubliceerd gaat worden. Dus houdt de social media maar in de gaten.
Tenslotte: met deze vijf tips -die ook heel goed te gebruiken zijn in het post-corona tijdperk- heb ik je gelijk een korte introductie gegeven in session-based testen. Wil je daar meer over weten, lees dan bijvoorbeeld dit artikel of neem contact met mij op, als je even afleiding zoekt tussen twee testsessies 😉