Thuis kook ik regelmatig, ook voor vrienden. Omdat ik het leuk vind om te leren, volg ik sinds begin dit jaar een opleiding tot kok. Niet om later in een restaurant te gaan koken, maar omdat ik veel plezier haal uit het koken en het leuk vind om kwalitatief betere gerechten te kunnen bedenken en maken. Erg leuk en op het eerste gezicht lijkt het erg anders dan mijn dagelijkse werkzaamheden als consultant testautomatisering. Als ik na een lesdag in de auto naar huis rij, denk ik na over de overeenkomsten. En die zijn er zeker! Daarom neem ik jullie graag mee in drie overeenkomsten tussen het bereiden van een goed menu en het efficiënt testen van software.
1. Mise-en-place - voorbereiding
Alles perfect voorbereiden en klaarzetten voordat je gaat koken. Mise-en-place is dé geheime superkracht van elke chef! Je zet alle ingrediënten en spullen klaar (zodat je snel en makkelijk kan snijden, afwegen en portioneren) en alle keukenbenodigdheden (potten, pannen, messen, machines, etc). Zo kan je zonder stress en met volle focus de lekkerste gerechten op tafel toveren. Organisatie = culinaire magie!
Herken je dit? Mise-en-place is ook enorm belangrijk bij testautomatisering. Voordat je überhaupt een testcase kan automatiseren moet je al heel veel vooraf geregeld hebben. Zonder fysieke toegang tot het systeem en één of meer inlogaccounts kom je bijvoorbeeld niet ver.
2. Warenkennis - inzicht en expertise
Het moet natuurlijk wel lekker smaken, dit is superbelangrijk! Dat vraagt om diepgaande kennis van ingrediënten en producten die in de keuken worden gebruikt, zoals hun herkomst, kwaliteit, versheid, houdbaarheid en bereidingswijze. Dit helpt enorm bij het maken van smaakvolle, veilige en duurzame maaltijden.
Bij testautomatisering is het ook niet anders. Goede kennis van tools helpt enorm. Net als kennis van de applicatie die je gaat testen. Ken je klant en weet welke processen voor jouw klant belangrijk zijn. Dat bepaalt mede de samenstelling van jouw testen en zorgt voor kwaliteitsverbetering van de applicatie én een blije opdrachtgever.
3. Ontkoppeld koken - modulariteit en flexibiliteit
Voor een grotere groep een heel menu koken en dan ook nog ervoor zorgen dat iedereen tegelijkertijd zijn gerecht krijgt, vraagt een specifieke werkwijze en is een leuke uitdaging. Dé slimme kookmethode is ontkoppeld koken, waarbij je de perfecte maaltijd creëert door elk onderdeel apart te bereiden en ater samen te brengen. Zo kook je stressvrij, met maximale controle over smaak en textuur. Flexibel, efficiënt en altijd een topresultaat op tafel!
Het principe “ontkoppeld” kan je ook toepassen bij automatisch testen. Door middel van “ontkoppeld” testen maakt je werkzaamheden efficiënter en makkelijker. Immers, je maakt een script op jouw lokale computer, daarna zet je het op de test server. Het testprogramma voert de test uit, op een logisch moment, zodat jij er niet op hoeft te wachten. Overdag scripts maken en ’s nachts de tests laten lopen dus.
Een andere vorm van “ontkoppeld” testen is je testen zoveel mogelijk onafhankelijk te draaien. Door testdata management slim in te zetten, creëer je minder afhankelijkheid tussen de testgevallen. Hierdoor neemt de onderhoudbaarheid toe en kan de test executie door blijven gaan.
De komende periode vervolg ik mijn opleiding tot kok. Ik ga vast nog meer overeenkomsten vinden tussen het professioneel koken en mijn dagelijkse werkzaamheden als testconsultant. Wat kunnen we als test consultant nog meer leren van het bereiden van een goede maaltijd? Ik hoor graag je ideeën!