We vervolgen onze serie “On top of IT” met een onderwerp dat volop aan verandering onderhevig is. Software testconsultant Ard Kramer neemt ons mee in de rol die IT speelt bij het beheren van ons energienet. Daarbij deelt hij hoe het testen van kwaliteit en risico’s fundamenteel zijn voor het garanderen van onze energievoorziening tijdens de energietransitie.
Make no mistake…
Voor elke bedrijfstak geldt dat risicomanagement en kwaliteitscontrole het verschil kunnen maken tussen slagen en falen. Als het gaat om essentiële IT systemen, wil je zeker geen risico’s lopen. Ook al is het uitbannen van risico’s feitelijk onmogelijk. “Waar mensen werken worden fouten gemaakt. Het is aan kwaliteits- en risicomanagers om ervoor te zorgen dat die er zo veel mogelijk worden uitgepikt en dat risico’s in kaart worden gebracht,” zo vertelt Ard.
“Een test is geen bewijs dat je product of dienst wel of niet goed werkt; het is enkel een bevestiging.” Zo hebben testresultaten pas zin als je er vanuit meerdere hoeken naar kijkt en ook de te testen situaties concreet weet te maken. "Creativiteit komt je goed van pas als het op testen aankomt. Wat zijn de meest extreme situaties die voor kunnen komen? Hoe boots je die na? Je moet je zoveel mogelijk indenken wat er allemaal fout kan gaan, ook wanneer het voor de hand lijkt te liggen. Het is als zoeken naar een zwarte kat in een donkere kamer vol dure vazen.” Voor Ard’s huidige opdrachtgever, een netbeheerder in stedelijke gebieden, hangt er nogal wat vanaf. “Één foutje kan het bedrijf ontzettend veel geld kosten, laat staan ervoor zorgen dat een deel van het land zonder stroom komt te zitten.”
Volgens Ard draait het echter niet alleen om de test zelf, maar ook zeker om de manier waarop je feedback organiseert. “Een uitgebreid testverslag is mooi, maar zolang je feedback niet duidelijk is, zegt dat resultaat vrij weinig.” Als opdrachtgever én als testmanager moet je dus bewust zijn van de manier waarop je jouw feedback wil ontvangen en teruggeven. “Als kwaliteits- en risicomanager ben je continu bezig met communicatie en het managen van verwachtingen. En het helpt als je een beetje een mensenmens bent.”
A new challenge appears
Doordat consumenten dankzij zonnepanelen op hun eigen dak ook zelf deel uit zijn gaan maken van het energienetwerk, staat datzelfde netwerk, diens gebruikers én leveranciers voor nieuwe uitdagingen. “Zodra je allerlei nieuwe bronnen van energie op het netwerk aansluit, verlies je als beheerder veel controle. Zo is er veel meer dat fout kan gaan en waarop ingespeeld dient te worden. Daarom is testen belangrijker dan ooit.” Het zijn juist deze uitdagingen die Ard energie geven. “Het mooie aan dit soort projecten is dat je écht een bijdrage levert aan zowel het product van je opdrachtgever als bijdraagt aan de kwaliteit van leven van je medemens.”
Ook toe aan de digitale transformatie?
De energietransitie biedt een hoop uitdagingen, zowel groot als klein, waarin we talenten zoals Test Consultants, Business Consultants en DevOps Engineers graag de kans bieden om mee te bouwen aan de digitale transformatie binnen de energiesector. Heb jij het in je? Stuur een mail naar career@orangecrest.nl met persoonlijke motivatie waarom jij graag met ons om de tafel gaat zitten en welke competentie jou op het lijf is geschreven. Voeg daar je CV met opleidingen, certificaten en ervaringen bij, zodat we een goed beeld van je krijgen. Wij nemen altijd contact met je op!
Tot snel!