In November 2019 had ik de eer om op het podium te staan van de Agile Testing Days, één van de grotere software test conferenties. Ik heb in mijn presentatie mijn ervaringen gedeeld als sport/volleybal coach waar interessante verbindingen gelegd kunnen worden met het werken in een Agile team.
Mijn aandacht ging hierbij vooral uit naar hoe je het individu in een team aandacht kunt geven omdat die wel eens ondergesneeuwd lijkt te raken. Dit heeft onder andere te maken met de (terechte) aandacht voor communicatie (in Agile). Communicatie is de absolute randvoorwaarde om zaken gedaan te krijgen en het gewenste kwaliteitsniveau te behalen: “Als je niet weet wat waarde heeft, kun je het ook niet leveren”. Maar we hebben ook de neiging om het tegenovergestelde van communicatie onvoldoende aandacht te geven: concentratie! Zonder concentratie; geen software ontwikkeling of software testen en dus geen waarde voor de klant.
“Als je niet weet wat waarde heeft, kun je het ook niet leveren”.
We onderkennen ook dat concentratie beperkt is en dat je concentratie moet trainen. Sterker nog, als sportteam trainen we frequenter dan we wedstrijden spelen en tijdens de training geven we het team grote en complexe uitdagingen. Hierdoor leren we en daardoor gaat het team beter presteren. De vraag die ik stelde tijdens mijn presentatie is waarom we dit ook niet met onze Agile teams doen: oefenen, oefenen en vervolgens in beperkte tijd met maximale focus en concentratie, op de zogenaamde matchdays, een werkend product opleveren.
Het oefenen, oefenen moet gericht zijn op complexe en grote uitdagingen die geen gevolgen hebben voor de software op productie. Hierdoor creëren we mentale ‘overcapaciteit’ in een team. Hierdoor is het team in staat en is het gewend om in korte tijd waardevolle software op te leveren, bijvoorbeeld in 2 of 3 dagen van de week. Hier zit ook nog een andere gedachte achter. Ooit is afgesproken dat we 40 uur per week werken (toen we met z’n allen nog in fabrieken werkten), maar het is bekend dat kenniswerkers nooit zo veel uren per week de concentratie vast kunnen houden. Door het introduceren van een beperkt aantal matchdays per week, stel ik deze afspraak ter discussie zodat we tegelijkertijd de concentratie en focus verhogen. En zo leveren we meer waarde en hogere kwaliteit. Let’s play ball!
Ter afsluiting: in de presentatie stelde ik ook aan de orde dat we in de sport, de samenstelling van onze teams regelmatig veranderen. Als het team voor een uitdaging komt te staan die de spelers in het veld (blijkbaar) niet aankunnen. Een leuk onderwerp voor een volgende blog?