Bij het vormen van een teamgevoel in Agile, is de retrospective een essentieel onderdeel. Hierin bespreek je namelijk wat je dwars zit, wat er juist goed gaat en alles wat er tussenin zit. De retro biedt de mogelijkheid om in vertrouwen zaken uit te spreken naar elkaar en is belangrijk voor de team building. Sommige van de beste retrospectives heb ik op een terras in de zon met een biertje erbij gehad. Juist dit informele aspect van een retrospective ontbreekt nu iedereen thuis werkt. Dus wat voor soort retrospectives kan je doen terwijl iedereen remote werkt?
De klassieke retro
De meest voor de hand liggende optie is om een retro op de ‘klassieke’ manier te doen, namelijk zoals het ‘vroeger’ ging als iedereen bij elkaar was. Je had een bord, met daarop een aantal kolommen; zoals ‘Wat ging er goed’, ‘Wat kan er beter’ en ‘Actiepunten’. Dit kan je makkelijk vertalen naar een online tool, zoals bijvoorbeeld het gratis https://ideaboardz.com/. Ik heb deze retro ook meerdere keren succesvol gebruikt en er zijn zeker nuttige verbeteringen uit gekomen. Het is dan ook mijn standaard retrospective als ik geen tijd en/of inspiratie heb. Wel gebruik ik dan andere vragen in de kolommen, zoals Start, Stop en Continue. Een andere set vragen zijn de 4 L’s; Liked, Learned, Loathed en Longed for. Het afwisselen van deze vragen zorgt er voor dat er net even anders naar een sprint wordt gekeken en er ook andere punten naar boven komen.
Een retro, maar dan anders
Hoewel de ‘klassieke’ retro zeker zijn waarde heeft, is het meestal niet echt leuk te noemen. Het is vooral heel serieus, waardoor je het aspect team building soms wat mist. Daarom heb ik voor een aantal retro’s een Kahoot gemaakt en gespeeld. Voor degenen die een Kahoot nog niet kennen; dit is een gratis online quiz tool, te vinden op https://kahoot.com/. Hiermee maak je een aantal meerkeuze vragen of stellingen die je vervolgens voorlegt aan de teamleden. Dit hoeven natuurlijk niet allemaal werk gerelateerde vragen te zijn, maar kunnen ook bijvoorbeeld persoonlijke dingen zijn die mensen willen delen. Als er een nieuw teamlid bij komt, kan hij (of zij) zich door middel van een paar stellingen op deze manier introduceren. En natuurlijk is er op het eind een winnaar bij een quiz. Voor de wat competitievere teams is dit zeker aan te raden.
BINGO!
Een derde optie voor remote retro is een online bingo. Ik heb de bingo online gespeeld via https://bingobaker.com/ door vooraf een aantal termen te bedenken die tijdens het werk naar voren komen. Iedere speler krijgt zijn eigen bingo kaart en kan gaan meespelen. Het leuke hieraan is dat als ik bijvoorbeeld het woord communicatie afroep, een aantal mensen roepen dat heb ik niet, waarbij ze dit dubbel bedoelen. Dus tijdens het spelen van de bingo worden deze termen dan ook kort besproken. Deze retro is vooral erg leuk en gericht op het team builden.
Ik hoop dat jullie hiermee op een andere manier kijken naar een remote retrospective en wellicht hebben jullie een andere vorm van een remote retrospective? Ik sta open voor andere suggesties om toe te passen.